Az 50 év feletti hölgyek weboldala - nem csak nőknek!

50 év felett is van élet! Minden, ami egy érett nőt érdekelhet: egészség, férfiak, sütés-főzés, házi praktikák, unokák, család, kertészkedés, hobbi, vásárlási ötletek, internetes pénzkeresés, spórolás, hogyan vásároljunk az interneten?...

Mézes puszedli

 Hozzávalók:     

  • 1/4 kg méz, 
  • 1/2 kg liszt, 
  • 12 dkg vaj vagy margarin, 
  • 10 dkg cukor, 
  • 1 egész tojás és 2 tojás sárgája, 
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna, 
  • 1 kávéskanál fahéj, 
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg, 
  • reszelt narancshéj vagy citromhéj 

Elkészítés:

A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.

Megjegyzés:

Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk. 


Mézes puszedli 2

Hozzávalók:
5 db tojássárgája,
3 dl olvasztott méz,
25 dkg porcukor,
3 dl tej,
2 dkg Dr. Oetker szalalkáli,
1 kg liszt,
fahéj, szegfűszeg, citromhéj, ízlés szerint.

Elkészítés:
A szalalkálit elkeverjük a liszttel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Ilyenkor a tészta lágy, nem szabad több lisztet hozzáadni. Letakarva egy éjszakát pihentetjük és akkor már formázható, nyújtható állagú lesz. Zsírozott lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük. A sütési idő a vastagságtól függ, nem szabad kiszárítani. Bevonni, díszíteni a kimaradt tojásfehérjéből készített habbal, csokoládéval lehet. Tipp: nagyon finom a puszedli, ha a diónyi tészta közepébe egy kis süthető lekvárt teszünk és így sütjük meg. Amikor kihűlt olvasztott csokoládéba forgatjuk. 

Fémdobozban, lezárt zacskóban sokáig eláll. 

Fűszeres aprósütemény

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt,
  • 12,5 dkg cukor,
  • 12,5 dkg vaj,
  • 2 tojás,
  • őrölt szerecsendió,
  • őrölt fahéj,
  • őrölt szegfűszeg,
  • egy csipet szódabikarbóna 

Elkészítés:

Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg. 


Vaníliás kifli

A karácsony egy másik jellegzetes aprósüteménye, a vaníliás kifli. Jó pár nappal előre le lehet készíteni. Sokáig eláll.

Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg dió, 5 dkg cukor (pl.nádcukor), 2 cs vaníliás cukor, 15 dkg vaj
 A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a száraz elemeket is.
A tésztából kis ceruza vastagságú rudakat hengerelünk, és előmelegített sütőben szárítjuk őket.
Végül porcukorba hempergetjük őket.


Hókifli

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg darált mandula
  • 12,5 dkg cukor
  • 2 tojássárgája
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg vaníliás porcukor

Elkészítés:

1. A lisztet összekeverjük a mandulával és egy csipet sóval. Közepébe mélyedés nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 45 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztából kb.
2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és kb. 1 cm vastagon felszeleteljük.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A tésztadarabokból kifliket sodrunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 12-15 percig sütjük.
4. A vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és még melegen megforgatjuk benne a kifliket.

Karácsonyi linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt
10 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás
l csomag vaníliás cukor

Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük. Fél cm vastagra nyújtjuk és különbőző karácsonyi formákat vágunk belőle. Minden formából párban és az egyik közepét kb. 1 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőben kisütjük, a formákat lekvárral ragasztjuk össze. Ha megsült, vaniliás porculorral megszórjuk


Mézeskalács figurák

Hozzávalók:

  • 25 dkg méz
  • 25 dkg barnacukor
  • 15 dkg vaj
  • 40 dkg liszt
  • 10 dkg mandula
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 2 kiskanál mézeskalácsfűszer
  • reszelt citromhéj
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 tojás 
  • teáskanál vaj

Elkészítés

A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel).  


Mézeskalács karácsonyra

Hozzávalók a mézeskalácshoz

  • 1 kg liszt
  • 4 dl procukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
  • 2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 2 kávéskanál őrölt gyömbér
  • 2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 10 dkg margarin
  • 3 db tojás
  • 2,5- 3 dl méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja

A mázhoz:

  • 1 tojás fehéje
  • 1 csipet só
  • 6-7 evőkanál porcukor 

Elkészítés: 

A porszerű hozzávalókat összekeverjük. ebbe belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a citrom és a narancs reszelt héját majd összegyúrjuk az egészet.Addig kell gyúrni, amíg a méz az összes lisztet felveszi!A tésztát 2- 3 mm vastagra nyújtsuk ki, s aztán különféle formákat szaggathatunk ki belőle.A mázhoz a tojásfehérjét gőz felett verjük fel. A sót adjuk hozzá először, majd kanalanként a cukrot. 

Puha karácsonyi mézeskalács

A karácsony egyik legjellegzetesebb aprósüteménye a mézeskalács. Ha e szerint a recept szerint készítjük, akkor egy szép felületű, puha süteményt tudunk készíteni. A receptet Herczeg Rita küldte a 2009-es karácsonyi receptversenyre. 

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt,
  • 1 cs őrölt fahéj, vagy 6 kk mézeskalács fűszerkeverék,
  • 15 g szódabikarbóna,
  • 3 tojás sárgája,
  • 1 dl langyos tej,
  • 2 dl víz,
  • 35 dkg méz,
  • 15 dkg cukor,
  • 10 dkg margarin (vagy vaj)

Hozzávalók a cukormázhoz:

  • 1 tojás fehérje,
  • 15-20 dkg átszitált porcukor,
  • 8 csepp ecet

 Tegyük a száraz elemeket egy nagy keverőtálba, és alaposan keverjük össze őket.Majd adjuk hozzá a többi szoba hőmérsékletű alapanyagot, és vagy kézzel, vagy egy konyhai robotgép spiráljával morzsalékosra gyúrjuk össze az alapanyagokat.Majd kézzel gyúrjuk egy tömbbé a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a tál falától.Ekkor tegyük legalább 3-4 órára pihenni a tésztát a hűtőbe.Formázáskor két lehetőségünk van.Ha kisebb figurákat szeretnénk kiszúrni, akkor kb. 3, ha nagyobbakat, akkor kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta kb. kétszeresére fog megnőni a sütés során.Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 8 perc alatt készre sülnek a sütemények.



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 4
Tegnapi: 6
Heti: 13
Havi: 12
Össz.: 42 233

Látogatottság növelés
Oldal: Karácsonyi sütemények
Az 50 év feletti hölgyek weboldala - nem csak nőknek! - © 2008 - 2024 - jobblesz.hupont.hu

Az, hogy weboldal ingyen annyit jelent, hogy minden ingyenes és korlátlan: weboldal ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »