Mézes puszedli
Hozzávalók:
Elkészítés:
A megmelegített mézben feloldjuk a vajat, hozzáadjuk a többi alapanyagot és simára gyúrjuk. 5 percre betesszük a hűtőbe. Ha lehűlt, könyen fomázható. 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, formákat szaggatunk belőle. 170-180 fokon 12 percig sütjük.
A tetejét diszitem tettszés szerint.
Megjegyzés:
Nagyon gyorsan elkészül, és nem keményedik meg. Dobozban vagy zacskóban tároljuk.
Mézes puszedli 2
Hozzávalók:
5 db tojássárgája,
3 dl olvasztott méz,
25 dkg porcukor,
3 dl tej,
2 dkg Dr. Oetker szalalkáli,
1 kg liszt,
fahéj, szegfűszeg, citromhéj, ízlés szerint.
Elkészítés:
A szalalkálit elkeverjük a liszttel és a többi hozzávalóval összedolgozzuk. Ilyenkor a tészta lágy, nem szabad több lisztet hozzáadni. Letakarva egy éjszakát pihentetjük és akkor már formázható, nyújtható állagú lesz. Zsírozott lisztezett tepsiben, előmelegített sütőben sütjük. A sütési idő a vastagságtól függ, nem szabad kiszárítani. Bevonni, díszíteni a kimaradt tojásfehérjéből készített habbal, csokoládéval lehet. Tipp: nagyon finom a puszedli, ha a diónyi tészta közepébe egy kis süthető lekvárt teszünk és így sütjük meg. Amikor kihűlt olvasztott csokoládéba forgatjuk.
Fémdobozban, lezárt zacskóban sokáig eláll.
Fűszeres aprósütemény
Hozzávalók:
Elkészítés:
Gyúrjuk jól össze a hozzávalókat, és tiszta konyharuhával letakarva hűvös helyen pihentessük egy éjszakát. Másnap nyújtsuk ki, szaggassunk belőle formákat és gyenge tűznél süssük meg.
Vaníliás kifli
A karácsony egy másik jellegzetes aprósüteménye, a vaníliás kifli. Jó pár nappal előre le lehet készíteni. Sokáig eláll.
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 10 dkg dió, 5 dkg cukor (pl.nádcukor), 2 cs vaníliás cukor, 15 dkg vaj
A vajat a cukrokkal habosra keverjük, majd beledolgozzuk a száraz elemeket is.
A tésztából kis ceruza vastagságú rudakat hengerelünk, és előmelegített sütőben szárítjuk őket.
Végül porcukorba hempergetjük őket.
Hókifli
Hozzávalók:
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a mandulával és egy csipet sóval. Közepébe mélyedés nyomunk, beleszórjuk a cukrot, a tojássárgáját, és apróbb darabokban a vajat. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 45 percre betesszük a hűtőbe.
2. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű rudakat formázunk, és kb. 1 cm vastagon felszeleteljük.
3. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A tésztadarabokból kifliket sodrunk, és a tepsire rakosgatjuk. A sütőben kb. 12-15 percig sütjük.
4. A vaníliás porcukrot tányérra szórjuk, és még melegen megforgatjuk benne a kifliket.
Karácsonyi linzer
Hozzávalók:
30 dkg liszt
10 dkg cukor
25 dkg vaj vagy margarin
1 egész tojás
l csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 1 órát hűtőben pihentetjük. Fél cm vastagra nyújtjuk és különbőző karácsonyi formákat vágunk belőle. Minden formából párban és az egyik közepét kb. 1 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Sütőben kisütjük, a formákat lekvárral ragasztjuk össze. Ha megsült, vaniliás porculorral megszórjuk
Mézeskalács figurák
Hozzávalók:
Elkészítés:
A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához, adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. Sütőt előmelegítjük. A tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrhatunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével. Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel).
Mézeskalács karácsonyra
Hozzávalók a mézeskalácshoz
A mázhoz:
Elkészítés:
A porszerű hozzávalókat összekeverjük. ebbe belemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a mézet, a tojásokat, a citrom és a narancs reszelt héját majd összegyúrjuk az egészet.Addig kell gyúrni, amíg a méz az összes lisztet felveszi!A tésztát 2- 3 mm vastagra nyújtsuk ki, s aztán különféle formákat szaggathatunk ki belőle.A mázhoz a tojásfehérjét gőz felett verjük fel. A sót adjuk hozzá először, majd kanalanként a cukrot.
Puha karácsonyi mézeskalács
Hozzávalók:
Hozzávalók a cukormázhoz:
Tegyük a száraz elemeket egy nagy keverőtálba, és alaposan keverjük össze őket.Majd adjuk hozzá a többi szoba hőmérsékletű alapanyagot, és vagy kézzel, vagy egy konyhai robotgép spiráljával morzsalékosra gyúrjuk össze az alapanyagokat.Majd kézzel gyúrjuk egy tömbbé a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg el nem válik a tál falától.Ekkor tegyük legalább 3-4 órára pihenni a tésztát a hűtőbe.Formázáskor két lehetőségünk van.Ha kisebb figurákat szeretnénk kiszúrni, akkor kb. 3, ha nagyobbakat, akkor kb. 5 mm vastagságúra nyújtsuk ki a tésztát. A tészta kb. kétszeresére fog megnőni a sütés során.Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 8 perc alatt készre sülnek a sütemények.
78 500 helyett MOST 0 Ft.
Honlapkészítés ingyen:
Ez a weblapszerkesztő alkalmas
ingyen weboldal,
ingyen honlap készítés...
Mai: 6
Tegnapi: 10
Heti: 17
Havi: 69
Össz.: 42 711
Látogatottság növelés